Terugblik 2023

31-12-2023Zo tegen het einde van het jaar wordt er gewoonlijk terug geblikt. Nadat vorig jaar de corona maatregelen werden opgeheven is er dit jaar weer volop vos gejaagd. Daarbij ontmoeten wij ook dit jaar enkele Oekraïense radiovossenjagers die vanwege de voortdurende oorlog in hun land zijn uitgeweken naar landen in het westen van Europa. De laatste maanden wordt het nieuws ook beheerst door de oorlog tussen Israël en de Palestijnen. Het is te hopen dat de oorlogen snel tot een einde komen zodat er in die landen weer vreedzaam geleefd kan worden. Daarnaast laten in Nederland de parlementsverkiezingen een aanzienlijke verschuiving in het politieke spectrum zien. Wat dit voor de bestuurbaarheid van ons land gaat betekenen, zullen wij gaan ervaren.

De grote ARDF-evenementen konden ook dit jaar doorgang vinden. Te Wedde in de provincie Groningen op Hemelvaartsdag de mogelijk laatste Noordelijke Bekerjacht van de noordelijke VERON-afdelingen. De organisatie van het VERON-Pinksterkamp, met jachten op vrijdag t/m maandag, heeft in Vierhouten een nieuw onderkomen gevonden in de vorm van Camping Het Veluwsch Karakter. Het NK ARDF was dit keer op en rond de Woldberg in de omgeving van Steenwijk dicht bij de plaats waar veel deelnemers al diverse jaren op Camping "De Meppelerweg" overnachten. De dag daarna in dezelfde omgeving maar dan in Kalenberg de 39ste Otterjacht.

De samenwerking tussen Belgische, Duitse en Nederlandse radiovossenjagers resulteerde ook dit jaar in het Drie Landen Treffen op camping De Salamander te Maasmechelen. In Noord-Holland jachten om de NH-Cup te Oostzaan ('t Twiske) en een jacht bij Alkmaar (Geestmerambacht) door Björn Dinse, PABWD en Kees Rens, PD2HFE. Nieuw is de jacht op de Groesbeker, georganiseerd door Marcel Daverveld, PE5TT. In de lente en de herfst een dag met twee jachten waarbij degene met het beste totaalresultaat over de vier jachten de Groesbeker wint. De Noordelijke 80 m trofeejacht is vanwege een wielerwedstrijd in de omgeving van Schoonloo dit jaar verplaatst naar Emmen.  Snertjachten waren er dit jaar in januari te Ommen, in maart te Bergharen bij Nijmegen en in november te Emmen. Veelvuldig waren de trainingen door Dick Fijlstra, PA0DFN, in het Staphorsterbos. Nieuw in de organisatie is Sandra Wezenberg. Zij heeft dit jaar in haar omgeving twee jachten georganiseerd. De dit jaar laatste jacht in Nederland was de Haagse Kerstvossenjacht van de samenwerkende VERON- en VRZA-afdelingen.
Zij hebben enkele jaren geleden in deze oude traditionele jacht, die ter ziele gegaan was, met succes nieuw leven geblazen.


In februari waren een aantal cursisten in Oss te gast bij Wilma en Wim Bettgens, PD2WLM en PD2WAM, alwaar Björn Dinse, PA4BWD, de cursisten wegwijs maakte in het registratieprogramma SI-Droid Event. Jan Hoek, PA0JNH, heeft inmiddels een handleiding geschreven en regelmatig werkt hij die bij. Het geschiedenisboek in pdf-vorm met daarin de vossenjachten in Nederland alsmede grote internationale jachten wordt eveneens door Jan bijgewerkt.
Ook positief nieuws over de informatievoorziening op de ARDF-site van de VERON. Deze is, na een moeizame periode, gelukkig weer op gang gekomen. Dank aan de beheerders!


De Vossenjacht Info wordt momenteel naar 183 e-mailadressen in Nederland en daarbuiten gezonden.


Wim Hoek ,  PA3AKK


2023

17 dagen is er Training geweest in Staphorsterbos (met dank aan PA0DFN !!!)
46 dagen kon men een VERON georganiseerd event mee maken.
87 dagen met events hebben in totaal op de Kalender gestaan.


De Historische Kalender is vanaf 2009 t/m 2018 bijgewerkt
het is een leerzaam jaar geweest wat mij betreft.
Björn Dinse , PA4BWD